10. Tjedan Trudnoće (Promjene, razvoj bebe, simptomi…)

Beba je velika kao patuljasta naranča

Beba će se više nego udvostručiti u veličini u sljedeća tri tjedna. Trenutno je oko 3 centimetara duga i teži manje od 4 grama. No unatoč tome, već i sada može gutati i udarati nogama. Svakim danom se sve više sitnijih detalja pojavljuje, poput noktiju i čupave kose.

Svi vitalni organi – jetra, bubrezi, crijeva, mozak i pluća – ​su sada potpuno formirani i funkcionalni. Glava fetusa sada čini skoro pola dužine cijelog tijela. Čelo je jako izbočeno i visoko na glavi, ali će se postepeno promijeniti u normalniji ljudski oblik.

Vanjski spolni organi se počinju vidjeti i za nekoliko tjedana će biti dovoljno razvijeni za prepoznavanje spola djeteta.

10. Tjedan Trudnoće

10. Tjedan Trudnoće

Promjene u vašem životu

Približavate se kraju prva tri mjeseca trudnoće – vašeg prvog tromjesečja. Vaša maternica je sada veličine grejpa i skoro dovoljno velika da ispuni zdjelicu (pelvis). Možda ćete čak uspjeti osjetiti maternicu iznad sredine stidne kosti. Iako vjerojatno još nekoliko tjedana nećete morati mijenjati veličinu odjeće, osjetit ćete da vam se struk širi.

Ako trebate smanjiti unos kofeina koristite biljne čajeve. Kao alternativa, možda će vam limun i med u vrućoj vodi biti privlačan. Probajte piti osam šalica vode svaki dan (dakle ne računajući​ kavu ili čaj), ali ograničite unos tekućine prije spavanja kako se ne biste morali dizati usred noći.

Ako vam je san slab možda ćete htjeti uzimati lijekove za spavanje, ali to vam nikako nebi trebao biti prvi korak tijekom trudnoće. Pokušajte se prvo opustiti na druge načine.

Simptomi trudnoće u 10. tjednu

  • Možete imati bol u trbuhu, jer beba počinje pritiskati vaše organe, vene, mišiće i ligamente.
  • Vjerojatno još uvijek osjećate mučninu.
  • Umor! Ne samo jer vaše tijelo crpi energiju za rastuću bebu, nego i jer vam san može biti uznemiren čudnim snovima.
  • Pojačan vaginalni isjedak.
  • Veći trbuh i grudi -- otprilike u ovo vrijeme ćete zbilja primijetiti promjene na vašem tijelu.
  • Vidljive vene -- jer su povećane kako bi nosile dodatnu krv koja je potrebna bebi.

Savjeti za 10. tjedan trudnoće

  • Ako ste prethodno imali spontani pobačaj, može biti jako teško osjećati se ugodno i uživati u novoj trudnoći. Podijelite svoje brige i strah s drugima koji će shvatiti kroz što prolazite.
  • Podsjetite se zašto je lijepo očekivati dijete, čak i ako se osjećate umorno ili bolesno.
  • Učinite si ovaj period što udobnijim pomoću savjeta za prvo tromjesečje trudnoće.

Send this to a friend