11. Tjedan Trudnoće (Promjene, razvoj bebe, simptomi…)

Beba je velika kao smokva

Beba je sada potpuno formirana, od korijena mliječnih zubi do nožnih prstiju. Trenutno je velika otprilike kao vaš palac (4 centimetara). Većina bebine kritične faze razvoja će uskoro biti iza vas i vjerojatnost za spontani pobačaj će uskoro znatno opasti.

Beba se rasteže i udara nogama, a njeni pokretni su jako fluidni. Prsti na rukama i nogama su se sada potpuno razdvojili​. Glavna zadaća fetusa tijekom sljedećih 6 mjeseci je rasti i ojačati dovoljno da može preživjeti van maternice.

11. Tjedan Trudnoće

11. Tjedan Trudnoće

Promjene u vašem životu

U ovom razdoblju je dobro čitati i upoznati se s vašim izborima oko poroda. Ako ste ranije imali komplikacije u trudnoći ili imate posebno zdravstveno stanje, možda će vam biti potrebna posebna njega ili uvjeti.

Jedna od najuzbudljivijih stvari prilikom prenatalnih posjeta doktoru je slušati ubrzano kucanje srca bebe kroz fetoskop (stetoskop namijenjen upravo za ovu svrhu). Nemojte se zabrinuti ako doktor ne može pronaći otkucaj srca u ovom trenutku, jer još je rano za to (neki doktori neće ni probati ovako rano).

Tamna okomita linija će se možda pojaviti na vašem trbuhu (linea nigra).​ Ona je sasvim normalna pojava i nestati će nakon trudnoće.

Simptomi trudnoće u 11. tjednu

  • Umor i mučnina. Ali ne brinite, uskoro ćete se osjećati puno bolje!
  • Promjene raspoloženja.
  • Grčevi u nogama, što može ometati vaš san.
  • Tamna linija se može pojaviti na vašem trbuhu (linea negra)

Savjeti za 11. tjedan trudnoće

  • Krajem ovog tjedna možete prestati piti folnu kiselinu jer je bebina živčana cijev potpuno formirana, ali i dalje je bitno da jedete zdravo. Ukoliko želite nastaviti piti – možete, jer nije štetno.
  • Učinite si ovaj period što udobnijim pomoću savjeta za prvo tromjesečje trudnoće.

Send this to a friend