12. Tjedan Trudnoće (Promjene, razvoj bebe, simptomi…)

Beba je velika kao limeta

Lice vaše bebe se mijenja i izgleda više ljudski, iako je velika samo 5.5 cm i teška oko 14 grama. Oči, koje su u početku bile na stranama glave, su se sada pomaknule bliže sredini, a uši su skoro u svojoj normalnoj poziciji. Jetra počinje lučiti žuč, a bubrezi luče urin u mjehur.

Fetus će se migoljiti ako pritisnete trbuh, no još ne možete osjetiti te pokrete. Živčane stanice fetusa su se ubrzano umnožile i sinapse se formiraju (živčane veze u mozgu). Fetus je dobio i nekoliko refleksa: diranje dlana rezultira zatvaranjem prstiju, diranje pete izaziva kovrčanjem nožnih prstiju prema dolje, a diranjem očnih kapaka se očni mišići stišću.

12. Tjedan Trudnoće

12. Tjedan Trudnoće

Promjene u vašem životu

Uz malo sreće vaša mučnina će sada biti na odlasku i imati će te puno više energije. Vjerojatno ćete se i osjećati olakšano jer je mogućnost spontanog pobačaja drastično pala.

Možda će vam biti teško za vjerovati jer još imate jutarnju mučninu, ali uskoro će vam se vratiti apetit. Samo budite sigurni da je meso koje jedete dobro kuhano kako bi ste izbjegli infekcije – slabo pečeni odresci ne dolaze u obzir.

Vaši zubi i desni su više skloni bolesti tijekom trudnoće stoga planirajte odlazak zubaru dok ste trudni – ali obvezno spomenite da ste trudni kako nebi išli na rendgen. Možda ćete osjetit da vam desni krvare više, stoga koristite zubni konac uz četkicu. 

Vjerojatno ste počeli nositi opuštenu odjeću, više zbog rastućeg trbuha nego zbog stvarne dodatne težine. Kako biste se opustili možete razmišljati o novom stilu koji će odgovarati vašoj novoj figuri. Postoji mnogo vrsta odjeća za trudnice koje možete pronaći u trgovinama ili naručiti preko interneta. 

Promjene u vašem životu

  • Vaši hormoni će se sad pomalo smiriti -- ako još nisu, uskoro će. Ovo znači manje mučnine i umora.
  • Pojačan vaginalni iscjedak, koji štiti od infekcija.
  • Znatno veći trbuh.
  • Glavobolje i vrtoglavica mogu ojačati u ovo vrijeme.

Savjeti za 12. tjedan trudnoće

  • Koristite dodatni jastuk tijekom spavanja i smjestite ga ispod gornje noge za potporu. Postoje i posebni trudnički jastuci napravljeni upravo za ovu svrhu.
  • Nemojte se brinuti ako je ultrazvuk pokazao predležeću (nisko ležeću) posteljicu. U 90% slučajeve će se pomaknuti za gore do 28. tjedna trudnoće.
  • Na sastanke s doktorom idite sa svojim partnerom kako bi ste razgovarali skupa i podijelili to iskustvo.
  • Strije se mogu pojaviti već nakon tri ili četiri mjeseca, pogotovo na grudima. Nosite udoban grudnjak s dobrom potporom kako bi se ovo spriječilo ili svelo na minimum.
  • Učinite si ovaj period što udobnijim pomoću savjeta za prvo tromjesečje trudnoće.

Send this to a friend