14. Tjedan Trudnoće (Promjene, razvoj bebe, simptomi…)

Beba je velika kao nektarina

Beba je sada oko 9 centimetara duga i 43 grama teška. U ovom periodu tijelo raste brže nego glava. Velika novost ovaj tjedan su dlake koje rastu u velikoj količini po cijelom tijelu. Ove dlačice (nazivaju se lanugo) su jako mekane i pahuljaste, te će nestati prije rođenja. Iako su obrve počele rasti, kao i kosa na glavi, oboje se mogu promijeniti i u teksturi i u boji nakon rođenja.

Neki mišići su sada aktivi. Ovaj tjedan beba može zahvatiti, škiljiti, mrgoditi se i raditi grimase. Možda čak ​može i sisati svoj palac. Znanstvenici vjeruju da ovi pokreti odgovaraju razvoju živčanih impulsa u mozgu.

14. Tjedan Trudnoće

14. Tjedan Trudnoće

Promjene u vašem životu

Sada se vjerojatno osjećate puno bolje i živahnije nego u prva tri mjeseca, te ste rane simptome trudnoće pustili iza vas. Neke žene su manje sreće i mučnina im se i dalje vuče – ako ste vi jedna od njih pitajte doktora za savjet.

Mnoge žene smatraju ovo tromjesečje najlakšim dijelom trudnoće, jer san je dobar i trbuh nije toliko velik da ometa normalno kretanje. Iskoristite ove srednje mjesece kako bi se uživali u aktivnostima poput plivanja, hodanja ili aerobika za trudnice.

Dobro je vrijeme da dovedete i praktične stvari u red. Ako ćete se seliti u novi stan, sad je vrijeme za to. Razgovarajte s vašim partnerom o porodiljnom dopustu i razmišljajte kako ćete se brinuti za dijete. Ako se ubrzo nakon poroda vraćate na posao, saznajte kako je to biti zaposleni roditelj.

Ako ste sami, sad je dobro vrijeme da pronađete pomoć. Možete ići na trudničke te​čajeve i upoznati druge samostalne roditelje.

Simptomi trudnoće u 14. tjednu

  • Povratak energije.
  • Možda ćete osjećati malo boli, kako se vaši mišići i ligamenti rastežu zbog rastuće bebe.
  • Glad! Sad kad je mučnina prvog tromjesečja iza vas, apetit će vam se znatno povećati.
  • Kosa vam se vjerojatno ojačala i postala sjajnija -- jedan od pozitivnih neuspojava trudnoće.

Savjeti za 14. tjedan trudnoće

  • Ukoliko ćete raditi screening testove, oni će biti uskoro na redu. Pročitajte i saznajte više o njima prije nego se uopće odlučite na njih.
  • Učinite si ovaj period što udobnijim pomoću savjeta za drugo tromjesečje trudnoće.

Send this to a friend