15. Tjedan Trudnoće (Promjene, razvoj bebe, simptomi…)

Beba je velika kao jabuka

Vaša beba je još uvijek dovoljno mala da stane u dlan vaše ruke. Iako ste vjerojatno dobili između 2.2 - 4.5 kilograma, fetus teži samo oko 70 grama i dug je oko 11 centimetara. Noge su sada duže nego ruke, nokti su u potpunosti formirani, a svi zglobovi i udovi su pokretni. Sada je moguće i saznati spol djeteta ultrazvukom, jer su vanjski spolni organi dovoljno razvijeni.

Novost ovaj tjedan je osjetljivost bebe na svijetlost te jaka štucavica. ​Štucanje bebe ne proizvodi zvuk jer je njen dušnik ispunjen vodom, a ne zrakom. Vjerojatno nećete niti osjetiti štucanje u ovom trenutku, ali nemojte se iznenaditi ako budete u kasnijim tjednima.

15. Tjedan Trudnoće

15. Tjedan Trudnoće

Promjene u vašem životu

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka za vrijeme trudnoće je osjetiti bebu kako se miče. Mnoge žene ovo primijete između 16 i 20 tjedna. Zapišite kad ste osjetili prve pokrete kako bi ste spomenuli doktoru na sljedećem pregledu. Neke žene ovo osjete kasnije, pa se nemojte zabrinuti ako još niste primijetili kako se beba miče.

Vaš imunitet je malo slabiji za vrijeme trudnoće, pa ste možda primijetili da više kašljete ili imate više prehlada nego inače. Iako su zamorne i iritantne, ne mogu naškoditi vašoj bebi. Neke druge infekcije koje možete dobiti dok ste trudni poput vodenih kozica i rubele mogu izazvati probleme za vaše nerođeno djete, ovisno u kojoj fazi trudnoće ste ih dobili. No, velika je vjerojatnost da ste te infekcije već imali u svojem djetinjstvu i da ste imuni na njih.

Simptomi trudnoće u 15. tjednu

  • Krvarenje iz nosa, zbog povećanog volumena krvi.
  • Žgaravica, plinovi i/ili problemi s probavom.
  • Nateknute desni. Svakako se brinite o vašim zubima i idite na redovite preglede kod zubara.

Savjeti za 15. tjedan trudnoće

  • Ako vam treba odmor, nagradite se odlaskom u spa.
  • Razmislite o joga vježbama za rastezanje kako bi ste ostali fleksibilni tijekom trudnoće.
  • Umjesto plivanja možete probati vodeni aerobik.
  • Učinite si ovaj period što udobnijim pomoću savjeta za drugo tromjesečje trudnoće.

Send this to a friend