17. Tjedan Trudnoće (Razvoj Bebe, Simptomi…)

Beba je velika kao kruška

Vaša beba je sada skoro 13 centimetara duga i teži otprilike 140 grama. Njen kostur je trenutno uglavnom hrskavica, ali će se kasnije stvrdnuti. Zaštitna tvar zvana mijelin se pomalo počinje omatati oko leđne moždine.

​Uz pomoć stetoskopa, sad možete slušati bebine otkucaje srca koji će zvučati poput galopirajućeg konja. Ako ima dana kad ste posebno zabrinuti oko trudnoće, slušanje otkucaja srca vas može umiriti.

Vaša rastuća maternica vam je pomjerila centar gravitacije pa se vjerojatno osjećate malo van balansa. ​Budite oprezni dok hodate i nemojte nositi visoke pete.

17. Tjedan Trudnoće

17. Tjedan Trudnoće

Promjene u vašem životu

Otprilike u ovo vrijeme ćete početi osjećati pokrete bebe. Mnoge žene kažu da je prvi put taj osjećaj kao da su leptirići u trbuhu. Veliki pokreti (udaranje) počinju tek za koji mjesec.

Kako se vaše tijelo nježno proširuje, možda ćete se osjećati manje privlačno, ali ne brinite jer taj osjećaj vjerojatno samo vi imate, a ne i vaš partner. Mnogim muškarcima je tijelo žene za vrijeme trudnoće veoma privlačno. Jako je sigurno imati spolne odnose sve dok vam ne pukne vodenjak, osim ukoliko ne postoje zdravstveni razlozi protiv toga, poput krvarenja. Mnogim ženama se spolni nagon poveća tijekom trudnoće.

Vjerojatno ste primijetili da su vam se aureole na grudima povećale. Ovo je bezopasna nuspojava trudnoće koja može trajati i sve do 12 mjeseci nakon poroda.

Simptomi trudnoće u 17. tjednu

  • Vaginalni iscjedak, znojenje i općenito više tjelesnih tekućina. U punoj snazi su zbog povećanog opticaja krvi.
  • Čudni snovi.
  • Svrbljive grudi i trbuh -- kako rastu, tako se vaša koža rasteže i postaje tanja.
  • Naglo dobivanje na težini.

Savjeti za 17. tjedan trudnoće

  • Probajte jesti što zdravije kako bi ste mogli opskrbiti sve hranjive tvari potrebne za razvoj bebe.
  • U trudnoći je začepljen nos česta pojava. Udisanje pare je jedan od najboljih načina za pročišćavanje (napunite zdjelu toplom vodom, pokrijte glavu ručnikom i nagnite se iznad zdjele te udahnite i izdahnite nekoliko puta).
  • Učinite si ovaj period što udobnijim pomoću savjeta za drugo tromjesečje trudnoće.

Send this to a friend