19. Tjedan Trudnoće (Razvoj Bebe, Simptomi…)

Beba je velika kao mango

Došli ste na pola puta trudnoće! Fetus je sada oko 15 centimetara dug i težak oko 240 grama. Beba je počela gutati amnionsku tekućinu, a bubrezi nastavljaju s proizvodnjom urina. Kosa je također počela sve više rasti.

Ra​zvoj osjetila dostiže svoj vrhunac ovaj tjedan. Živci koji služe sva ta osjetila (okus, miris, sluh, vid i dodir) se sada razvijaju u svojim specijaliziranim dijelovima mozga. Proizvodnja živčanih stanica se usporava kako postojeće stanice sve više rastu i postaju kompleksnije.

Možda ste počeli osjećati pokrete bebe​. Ponekad će te osjetiti kako udara, a ponekad kako se u cijelosti okreće kao da radi salto. Sljedećih nekoliko tjedana će se beba najviše kretati, jer kasnije kad naraste više neće imati toliko mjesta.

19. Tjedan Trudnoće

19. Tjedan Trudnoće

Promjene u vašem životu

Vaša maternica se mnogo povećala i njen vrh vjerojatno dostiže sve do pupka. Od sad na dalje će rasti oko jedan centimetar na tjedan. Možda će te primijetiti i bol u donjem dijelu abdomena – ovo nije razlog za brigu, nego samo posljedica istezanja mišića i ligamenata kako bi poduprli rastući trbuh.

Mnoge trudnice se brinu da neće moći izdržat bol poroda.​ Neke žene se čak odluče na carski rez kako bi izbjegle taj problem, ali to nije dobra odluka. Ukoliko trudnoća nema komplikacija carski rez nije potreban i prirodni porod je preporučljiv. Rizik je čak veći s carskim rezom, a i bol je još uvijek tu – samo što će u tom slučaju biti prisutna nakon poroda jer je potreban oporavak od operacije koji traje i više od mjesec dana.

Postoji mnogo efektivnih načina ublažavanja boli za vrijeme poroda, a neki od njih su prirodni – poput poroda u bazenu. Dobro istražite sve opcije prije nego donesete odluku.

Za vrijeme trudnoće je ponekad teško naspavati se dobro, pogotovo ako imate žgaravicu. U tom slučaju će vam hrana biti zadnja stvar na pameti, no mnoge žene se probude gladne usred noći i ne mogu nastaviti spavati ako ne pojedu nešto.

Simptomi trudnoće u 19. tjednu

  • Bol u području abdomena, uzrokovan rastezanjem trbušnih mišića.
  • Lagana vrtoglavica.
  • Grčevi u nogama.
  • Bol u kukovima (spavajte s jastukom između koljena).

Savjeti za 19. tjedan trudnoće

  • Banane su odličan izvor vitamina B koji je bitan za bebin živčani sustav.
  • Čitajte ili pjevajte svojoj bebi sad kad može slušati.
  • Pripremite detalje oko porodiljnog dopusta s vašim poslodavcem.
  • Učinite si ovaj period što udobnijim pomoću savjeta za drugo tromjesečje trudnoće.

Send this to a friend