21. Tjedan Trudnoće (Razvoj Bebe, Simptomi…)

Beba je dugačka kao mrkva

Beba je sada teška oko 360 grama i oko 27 centimetara duga, ako se mjeri od glave do pete (sve do ovog tjedan se mjerilo od glave do stražnjice, zbog pozicije u kojoj je beba). Obrve i očni kapci su se u potpunosti razvili, a nokti su narasli dovoljno da pokriju vrhove prstiju.

Vaša beba sad može čuti što pričate pa joj možete čitati ili pjevati. Neka istraživanja su pokazala da novorođenčad siše snažnije ako im se čita knjiga koju su često slušali dok su bili u maternici. Možete odabrati jednu knjigu i isprobati, ako vam neće smetati to što će te ju čitati iznova i iznova. Možda će ta knjiga kasnije biti najdraža vašoj bebi.

21. Tjedan Trudnoće

21. Tjedan Trudnoće

Promjene u vašem životu

Teško je biti graciozan dok ste trudni, stoga se nemojte čuditi ako postajete nespretni ovih dana. Nosite više težine, centar gravitacije vam se promijenio zbog rastuće maternice, a vaši prsti i zglobovi se opuštaju zbog hormona. Probajte gledati i paziti kuda idete i zaboravite na visoke pete, ako već niste. S njima je još teže održati ravnotežu i mogu izazvat bol u leđima.

Možda vam je u mislima ​koliko težine ćete dobiti do kraja trudnoće. Nemojte se previše zamarati s time i budite opušteni, a isto tako nemojte odmah brinuti o tome kako izgubiti težinu kad se dijete rodi. Vašem tijelu je potrebno neko vrijeme da se oporavi, što ovisi od osobe do osobe i može biti nekoliko mjeseci pa do godine dana.

Ako vam se težina naglo smanjuje svakako posjetite doktora kako bi provjerio je li vam mjere abdomena odgovaraju vašem tjednu trudnoće.​

Pokušajte uživati i iskoristiti ovaj period trudnoće, jer treće tromjesečje u kojem će te se teže kretati zbog veličine trbuha se pomalo približava.

Simptomi trudnoće u 21. tjednu

  • Još uvijek malo žgaravice i/ili probavnih smetnji. Izbjegavajte masnu i jako začinjenu hranu, te bilo koju koja vam uzrokuje probleme.
  • Lažne kontrakcije (Braxton Hicks). Vaša maternica će se povremeno stezati, jer vježba za porod.
  • Lagano curenje tekućine iz grudi.
  • Suha i svrbljiva koža, zbog rastezanja.
  • Tragovi rastezanja. Vaša koža se stanjuje kako se širi. Ne brinite, ovi tragovi će znatno izblijediti nakon poroda.

Savjeti za 21. tjedan trudnoće

  • ​Koža vam postaje osjetljivija u trudnoći i ako vam nakit počinje smetati jednostavno ga prestanite nosit.
  • Učinite si ovaj period što udobnijim pomoću savjeta za drugo tromjesečje trudnoće.

Send this to a friend