23. Tjedan Trudnoće (Razvoj Bebe, Simptomi…)

Beba je velika kao veći mango

Beba sada ima mjere od oko 29 centimetara dužine i 500 grama težine. Njen sluh je sada dobro razvijen i može raspoznati vaš glas, kucanje srca i kretnje u stomaku. Glasni zvukovi koje će često čuti u vremenu provedenom u maternici, poput buke od usisivača ili lajanje psa, vjerojatno neće smetati vašem djetetu niti van maternice.

Prema brojnim istraživanjima nerođena djeca preferiraju klasičnu muziku. Pustite Vivaldijeva Četiri godišnja doba neka sviraju i obratite pozornost na pokrete bebe. Možda se pokreti ubrzaju za vrijeme allegro (veselog) tempa, te uspore za vrijeme adagio (tihog) tempa.

Uz primjetan napredak bebina sluha, njena pluća se također razvijaju u pripremi za disanje. Sad redovito guta, ali obično neće imati stolico sve do nakon rođenja.

23. Tjedan Trudnoće

23. Tjedan Trudnoće

Promjene u vašem životu

Vjerojatno ste primijetili malo krvarenja dok perete zube – ovo je često za vrijeme trudnoće, kao i krvarenja iz nosa. Zbog hormona vaše desni mogu nateknuti i upaliti se, što vodi do čestih krvarenja. Probajte zube nježnije prati, ako treba i s mekom četkicom, a također koristite i zubni konac. Za vrijeme trudnoće je higijena zubi jako bitna kako bi se izbjegli bolesti desni.

Vaš pupak, čak i ako je prije bio za unutra, sada već može stršiti za van. Nakon poroda će se vratiti u svoje normalno stanje.

Simptomi trudnoće u 23. tjednu

  • Nateknuti zglobovi i stopala.
  • Lažni trudovi. Pijte puno vode i često mijenjajte pozicije kako bi vam bilo udobno.
  • Bol u leđima -- ovo će vas mučiti još neko vrijeme.
  • Krvave ili nateknute desni.

Savjeti za 23. tjedan trudnoće

  • Provjerite s poslodavcem da li imate posebne povlastice te dogovorite detalje oko porodiljnog dopusta.
  • Ako imate problema sa spavanjem budite aktivniji tokom dana i idite u male šetnjice, što će vam pomoći da lakše zaspite navečer.
  • Učinite si ovaj period što udobnijim pomoću savjeta za drugo tromjesečje trudnoće.

Send this to a friend