30. Tjedan Trudnoće (Razvoj Bebe, Simptomi…)

Beba je velika kao veća glavica kupusa

Pluća i probavni sustav vaše bebe su sad skoro potpuno razvijeni. Iako će beba uskoro usporiti s rastom u dužinu (sad je oko 40 centimetara od glave do prstiju), ubrzano će dobivati na težini sve do samog poroda.

Ovaj tjedan​ beba nastavlja otvarati i zatvarati svoje oči. Vjerojatno može vidjeti što se događa u maternici, raspoznati svijetlo i tamu i čak pratiti izvor svjetlosti. Ako uperite svijetlo na svoj trbuh, beba će možda pomaknuti glavu prema njemu ili čak probati dodirnuti osvijetljeni dio. Beba također ima obrve i trepavice.

Oko 700 mililitara amnionske tekućine sad okružuje bebu, ali taj volumen će se smanjivati kako beba raste i slobodan prostor u maternici se smanjuje.​ Nemojte se čuditi ako ostajete bez daha, jer to je uzrokovano maternicom koja pritišće dijafragmu. No, oko 34 tjedna glava bebe će se pomaknuti niže prema pelvisu u pripremu za porod, što će vam olakšati i disanje i jedenje.

30. Tjedan Trudnoće

30. Tjedan Trudnoće

Promjene u vašem životu

Ovaj mjesec ste vjerojatno dobili dosta na težini – obično oko 1.4kg do 1.8kg. U zadnja tri mjeseca je sasvim normalno dobiti oko 450 grama tjedno. Vaša beba sad traži najviše nutrijenata i u završnoj fazi rasta je.

Sad ćete možda opet imati problema sa spavanjem. Kako vaš trbuh raste, teško je pronaći i ostati u udobnoj poziciji. Također, pritisak na vaš mjehur znači da će te češće trebati mokriti usred noći.

Simptomi trudnoće u 30. tjednu

  • Žgaravica, što može i pogoršati san.
  • Nateknuća -- sasvim normalna pojava, dokle god nisu nagla ili ozbiljna.
  • Općenita nelagoda, zbog sve većeg trbuha.
  • Nedostatak zraka. I dalje je velik pritisak na vašim plućima.
  • Problemi sa spavanjem, što rezultira i sve većim umorom.
  • Čudni snovi.

Savjeti za 30. tjedan trudnoće


Send this to a friend