31. Tjedan Trudnoće (Razvoj Bebe, Simptomi…)

Beba je dugačka kao poriluk

Bebine ruke, noge i tijelo se nastavljaju popunjavati i rasti – sada su konačno proporcionalne veličine naspram glave. Beba teži oko 1.5 kilograma i duga je oko 41 centimetara, te sve više izgleda kao novorođenče.

Vjerojatno ste primijetili da se beba više ne miče toliko​ kao prije. To je sasvim normalno i rezultat je toga što nema više toliko prostora u maternici i ne može se vrtiti.

Ograni bebe nastavljaju sa sazrijevanjem. Ona sad pušta vodu iz mjehura, što je dobra vježba za mokrenje što će činiti nakon što se rodi. Bebe počinju sanjati oko osmog mjeseca, pa ćete se uskoro moći pitati kakve snove to ona ima.

31. Tjedan Trudnoće

31. Tjedan Trudnoće

Promjene u vašem životu

Sve dok se beba ne spusti niže prema pelvisu (što će biti oko 37. tjedna trudnoće ili prije samog poroda ako ste već imali dijete), ćete vjerojatno imati osjećaj kao da ne možete udahnuti dovoljno zraka. Ovo se dešava jer vaša maternica je sada toliko velika da pritišće prema gore u vašu dijafragmu (veliki ravni mišić koji pomaže funkciji disanja). Opuštanje pomaže, stoga se probajte odmarati što više je moguće.

​Bole li vas leđa? Svakako počnite nositi obuću s niskom petom ako do sad već niste, i izbjegavajte dizati teške stvari. Također možete nositi pojas za trudnice koji će pružiti dodatnu potporu vašim leđima. Mnoge žene iskuse i bol u kukovima kako trudnoća napreduje.

Simptomi trudnoće u 31. tjednu

  • Nedostatak zraka, jer beba pritišće na pluća.
  • Suhi, krhki nokti.
  • Lažni trudovi (Braxton Hicks kontrakcije).
  • Često uriniranje. Kao i s plućima, velik je pritisak i na mjehur.
  • Bolovi u leđima.
  • Curenje tekućine iz grudi.
  • Teškoće sa spavanjem.

Savjeti za 31. tjedan trudnoće


Send this to a friend