33. Tjedan Trudnoće (Razvoj Bebe, Simptomi…)

Beba je velika kao ananas

Beba sad teži oko 2 kilograma i duga je oko 44 centimetara od glave do nožnih prstiju. Ona bi se već sad trebala pripremit za porod i okrenuti se naglavačke. Vaš doktor će obratiti posebnu pozornost na bebinu poziciju u narednim tjednima, jer se beba ponekad odluči okrenut nazad glavom prema gore.

33. Tjedan Trudnoće

33. Tjedan Trudnoće

Bebina lubanja je još uvijek savitljiva i nije u potpunosti spojena, djelomično kako bi lakše izašla kroz relativno uski rodni kanal. No, kosti u ostatku tijela se očvršćuju. Bebina koža pomalo postaje sve manje crvena i naborana.

Ako vam je ovo prvo dijete, glava vaše bebe će se ovaj tjedan možda pomaknuti prema pelvisu i stisnuti jako uz vrata maternice (cervix). Ako ste već imali dijete, ovo će se desiti tek tjedan prije poroda.

Promjene u vašem životu

Vjerojatno ste primijetili da su vam stopala, ruke, lice i gležnjevi malo nateknuti. Ovaj edem (zadržavanje vode) je često gori u toplijem vremenu i kasnije po danu. Možda je iznenađujuće, ali pomoći će ako pijete više vode, a ne manje, stoga svakako pijte puno tekućine. Ako je nateknuće ozbiljno i još imate i glavobolje, svakako posjetite doktora jer to mogu biti simptomi preeklampsije.

Savjeti za 33. tjedan trudnoće

Postoji mnogo stvari koje već sad možete napraviti i time si olakšati život nakon poroda. Napravite zalihu osnovnih namirnica prije nego odlazak u kupovinu postane prenaporan. Možete skuhati dodatne porcije hrane i zamrznuti ju da bude spremna u ranim tjednima nakon poroda. Također napravite popis svih bitnih telefonskih brojeva (prijatelji, obitelj, doktori...) i neka su dostupni i vama i vašem partneru.

Također pogledajte i savjete za treće tromjesečje trudnoće.​


Send this to a friend