37. Tjedan Trudnoće (Razvoj Bebe, Simptomi…)

Beba je dugačka kao blitva

Beba sad ima blizu 2.8 kilograma i duga je oko 50 centimetara od glave do prstiju. Glava bebe je sad smještena u šupljini vašeg pelvisa – okružena je i zaštićena vašim kostima. Ova pozicija oslobađa malo prostora potrebnog za njene rastuće noge i guzove.

37. Tjedan Trudnoće

37. Tjedan Trudnoće

Mnoge bebe sad imaju puno kose, s vlasima dugim do 2.5 centimetara. Nemojte biti iznenađeni ako boja njene kose nije iste boje kao vaša. Tamnokosi parovi su nekad začuđeni kako se njihovo dijete rodi sa svijetlo crvenom ili plavom kosom, a isto tako svijetlokosi parovi mogu imati bebu s tamnom kosom. Neke bebe pak neće uopće imati kosu – sve su jedinstvene.

Pokrivač dlaka (lanugo) koje je beba imala počevši od 26-tog tjedna je sad nestao, kao i bjelkasta tvar (vernix caseosa) koja ju je prekrivala. Vaša beba će progutati svoj lanugo, kao i ostale sekrete koji sad plutaju amnionskom tekućinom. Oni će postati crnkasti otpad nazvan mekonij – prva stolica vašeg novorođenčeta.

Promjene u vašem životu

Sljedećih nekoliko tjedana su igra čekanja. Probajte uživati u ovom vremenu dok beba ne stigne – jedite dobro i odmarajte puno.

Budite pripremljeni

Provjerite jeste li pripremili i spakirali sve potrebne stvari za bolnicu. Dobra ideja je odabrati i razvrstati odjeću koja će beba nositi nakon rođenja te na punu za doma. Ne zaboravite i na svoju odjeću za odlazak kući – trebati će vam nešto rastezljivo jer ćete još imati trbuh nakon poroda.

Ovo je sad i zadnja prilika da vaš partner nauči kako vam može pomoći​.

Savjeti za 37. tjedan trudnoće


Send this to a friend