39. Tjedan Trudnoće (Razvoj Bebe, Simptomi…)

Beba je velika kao manja lubenica

Prosječna beba je nakon rođenja duga oko 51 centimetara od glave do prstiju i teži oko 3.4 kilograma, no sve između 2.5 i 3.8 kilograma je zdravi raspon za novorođenčad.

39. Tjedan Trudnoće

39. Tjedan Trudnoće

U televizijskim serijama porod obično počne s pucanjem vodenjaka trenutak prije nego sami trudovi počnu. Nemojte se brinuti da ćese tako nešto vama desiti. Membrana pukne u manje od 15 posto trudnoća, a i kad se desi, bebina glava stoji na otvoru maternice poput čepa.

Ako vam pukne vodenjak ostanite mirni i nazovite doktora – sati mogu proći prije nego dobijete prve trudove. S obzirom da vaše tijelo proizvodi amnionsku tekućinu sve dok se dijete ne rodi, možda će vam savjetovati da ostanete kod kuće dok trudovi ne počnu.

Promjene u vašem životu

Osjećate li kao da je vrijeme proletjelo od početka trudnoće? Ako da, sljedećih nekoliko dana će vam se vjerojatno činiti dužim nego prethodnih 9 mjeseci. Većina doktora će ćekati 10-14 dana nakon vašeg termina prije nego zasigurno utvrde da vaše dijete kasni i počnu poticati porod.

U međuvremenu, vi i vaš partner možete probati olakšati tenzije s vođenjem ljubavi – seks je jedan od načina da se potakne i započne porod. 

Što ako prođe ovaj tjedan, a beba još nije rođena? Nemojte paničariti – samo 5 posto beba je rođeno na njihovom određenom terminu.

Budite pripremljeni

Korisno je unaprijed podesiti sjedalicu za bebu u vaš automobil. Zasigurno nećete htjeti gubiti vrijeme na njenu instalaciju nakon poroda kad ste nestrpljivi da stignete doma što prije.

Ako će vaši roditelji provesti vrijeme s vama kad beba stigne, pustite neka se oni i vaš partner​ brinu o kućanskim poslovima. U početku kad tek upoznajete svoje novorođenče može biti iscrpljujuće i naporno imati puno posjetitelja, stoga odgodite dolazak nekih prijatelja za tjedan dva, ili neka samo dođu u kratku posjetu. Vaš prvi prioritet je vaša beba i vi sami – trebati će vam vremena za odmor i oporavak. U ranim tjednima je također je dobro ograničiti držanje bebe samo na obitelj i bliske prijatelje.


Send this to a friend