4. Tjedan Trudnoće (Promjene, razvoj bebe, simptomi…)

Beba je veličine makova zrna

U četvrtom tjednu vaša beba je praktički mikroskopska — sićušna loptica stanica (embrij). Sada se udomaćuje u svoj novi dom (vašu maternicu) i priprema za ključnu fazu razvoju u kojoj će biti tijekom sljedećih šest tjedana.

Embrij je podijeljen u tri sloja koja će kasnije stvoriti organe i tkiva. Na stranama glave su dva nabora tkiva koji će kasnije postati uši.

Živčana cijev – od koje će se ubrzo razviti mozak, kralježnica, leđna moždina i živci – se razvija u gornjem sloju. Srce i krvožilni sustav se počinje pojavljivati u srednjem sloju. Treći sloj počinje udomaćivati pluća, crijeva i začetke mokraćnog sustava.

Sljedećih pet tjedana su posebice važni za razvoj vašeg djeteta. Nerazvijena posteljica (placenta) i pupčana vrpca, koja donosi hranu i kisik bebi, već i sada funkcionira.

4. Tjedan Trudnoće

4. Tjedan Trudnoće

Promjene u vašem životu

Ako znate da ste četiri tjedana trudni, saznali ste to prije većine žena! Vrlo vjerojatno se nećete osjećati nimalo drugačije (barem za sad), jer se rani simptomi trudnoće još ne pojavljuju. Svakako proslavite ovu vijest s vašim partnerom, ali najbolje nemojte objaviti svima drugima ovako rano.

Ako ne znate jeste li trudni (test trudnoće vam je bio negativan ili nedorečen), a menstruacija još nije došla, možete ga sad ponoviti jer će rezultati biti veoma točni.

Prvo što biste trebali napraviti je ugovoriti posjet doktoru kako bi potvrdili trudnoću. Iako je vaša buduća beba mrvićasta, ona već sad počinje s važnom fazom razvoja i jako je bitno uzimati prenatalne vitamine. ​Potražite neki koji ima barem 400 mikrograma folne kiseline i uzimajte ga dnevno. Iako vam je sigurno puno toga na pameti, nemojte ovo zanemariti jer je jako bitno (folna kiselina pomaže u sprječavanju defekta bebinog živčanog sustava).

U ovom periodu je dobro početi s vježbama kako bi ste razvili mišiće, snagu i izdržljivost. Pomoći će vam da kontrolirate vašu tjelesnu težinu, te da budete fizički spremni za porod. Odaberite sigurnu i umjereno tešku aktivnost. Hodanje i plivanje su odličan izbor za vrijeme trudnoće.

Također možete raditi jednostavne vježbe rastezanja (jogu). Pronađite tečaj za trudnice​ ili obavijestite instruktora da ste trudni, kako bi vam dao primjerene vježbe. Prilikom vježbanja bitno je da znate svoje granice kako se ne bi izmorili ili ozlijedili.

Rani simptomi trudnoće (4. tjedan)

  • Postoji mogućnost da se uopće nećete osjećati drugačije, ali pripremite se jer mučnina i povraćanje može početi veoma brzo.
  • Napuhanost, zbog progesterona (trudnički hormon).
  • Blagi grčevi i krvarenje. Ne brinite se – ovo je potpuno normalno jer se vaša beba usađuje na zid maternice.
  • Nagla promjena raspoloženja, uzrokovana hormonima. Ovo je drastično u prvih 12 tjedana.

Savjeti za 4. tjedan trudnoće

  • Posjetite vašeg doktora kako bi ste potvrdili trudnoću i odredili sljedeće korake.
  • Saznajte što je folna kiselina i zašto je bitna, te počnite uzimati prenatalne vitamine (suplemente).
  • Ako radite u stresnoj okolini, s kemikalijama ili u blizini rendgena saznajte koliko je sigurno nastaviti s poslom tijekom trudnoće.
  • Učinite si ovaj period što udobnijim pomoću savjeta za prvo tromjesečje trudnoće.

Send this to a friend