5. Tjedan Trudnoće (Promjene, razvoj bebe, simptomi…)

Beba je velika kao sjemenka od jabuke

Embrij je sada mjerljiv i velik je samo oko 3.3 milimetara, no priprema se za jako ubrzan rast. Sljedeći tjedan će skoro udvostručiti svoju veličinu!

Iako trenutno izgleda više kao punoglavac nego kao beba, već sad u petom tjednu trudnoće se počinju formirati glavni organi (srce, jetra, bubrezi, stomak) i sustavi (probavni, krvožilni, živčani).

Srce, koje nije veće od makova zrna, ovaj tjedan počinje kucati i pumpati krv te se dijeli na svoje dvije šupljine, a uskoro će pronaći svoj redoviti ritam kucanja.

Živčana cijev, koja spaja mozak i leđnu moždinu, će se ovaj tjedan zatvoriti. Gornji i donji udovi embrija počinju klicati – oni će postati bebine ruke i noge.

Ispod otvora koji će kasnije formirati bebina usta se nalazi mali nabor gdje će se kasnije razviti vrat i donja čeljust. Već početkom ovog tjedna trudnoće karakteristike lica se počinju oblikovati. Nosnice postaju jasnije, a stvara se i prvobitna verzija očne mrežnice.

5. Tjedan Trudnoće

5. Tjedan Trudnoće

Promjene u vašem životu

Peti tjedan je uobičajeno vrijeme kad buduće mame saznaju da su trudne. Obično je tako jer do sada ste vjerojatno shvatili da ste propustili menstruaciju. Također, povećane razine trudničkih hormona mogu uzrokovati neke simptome koje je teško ignorirati (ovo su isti oni hormoni koje je test trudnoće detektirao kako bi dao pozitivan rezultat).

Ako ste poput većine žena, simptomi koje ćete primijetiti su bolne grudi, mučnina (i to ne samo ujutro), umor i potreba za češćim mokrenjem. Sve navedeno je potpuno normalno i neprijatno, ali pozitivna stvar je što je to jednostavno dio trudnoće i neće trajati zauvijek.

No, postoje simptomi trudnoće koje nikada ne treba ignorirati.  Ako ste iskusili bilo koji od ovih opasnih znakova u ranoj trudnoći odmah zatražite liječničku pomoć. Vaš doktor će vam pomoći u takvim situacijama.

Mnoge žene kažu kako je prvo tromjesečje najteži dio trudnoće, što je dobro jer ćete ga i rano prebroditi. U međuvremenu, brinite se o sebi i uzimajte puno odmora, jedite dobro i testirajte razne načine prehrane kako biste otkrili što vam najviše odgovara.

Jako je bitno jesti zdravo i dobro tijekom cijele trudnoće kako bi vaša beba dobila sve hranjive tvari koje joj trebaju za razvoj. Mala i redovita jela, te redovito uzimanje tekućine može spriječiti probavne probleme i pomoći protiv mučnine i umora.

Simptomi trudnoće u 5. tjednu

  • Bolne grudi
  • Mučnina i umor
  • Potreba za čestim mokrenjem

Savjeti za 5. tjedan trudnoće

  • Uzimajte puno hrane s Vitaminom C. On je jako bitan, pogotovo sad kad stanice embrija užurbano rastu. Dobri izvori vitamina C su naranče, crvena paprika, kivi i rajčica. Ukoliko slabo jedete takvu hranu poželjno je uzimati dodatke prehrani s vitaminom C.
  • Ako vam je ovo prva trudnoća, vjerojatno ć te biti iznenađeni s nekim simptomima i osjećajima dok ste trudni. Budite u kontaktu s drugim majkama kako bi ste znali što je normalno, a što nije.
  • Učinite si ovaj period što udobnijim pomoću savjeta za prvo tromjesečje trudnoće.

Send this to a friend