6. Tjedan Trudnoće (Promjene, razvoj bebe, simptomi…)

Beba je velika kao zrno graška

U šestom tjednu trudnoće embrij je u prosjeku velik oko 6.5 milimetara, ali do sljedećeg tjedna će opet udvostručiti svoju veličinu!

Beba ima veliku glavu naspram ostatka tijela, ali izgleda sve slađe jer se oči, uši, nosnice, obrazi i brada počinju formirati. Ruke i noge sada izgledaju kao izbočeni pupoljci, a šake i stopala su oblikovane kao vesla i već imaju prste.

Srce je podijeljeno u lijevu i desnu šupljinu te kuca oko 150 puta u minuti – otprilike duplo brže nego vaše. Ovaj tjedan raste i hipofiza, jedna od najznačajnijih žlijezdi, te i mišićna vlakna.

Sredinom ovog tjedna beba će napraviti svoje prve pokrete. No, potrebno je još dosta vremena prije nego ćete ih zapravo i osjetiti (to će biti negdje u drugom tromjesečju).

6. Tjedan Trudnoće

6. Tjedan Trudnoće

Promjene u vašem životu

Izvana se neće vidjeti velike promjene ovaj tjedan, ali možda ćete se osjećati loše zbog umora i mučnine. Kako biste bili dovoljno snažni da izdržite radni dan na poslu, probajte kod kuće što manje toga raditi i neka vaš partner preuzme što više vaših obaveza. Stavite odmor na prvo mjesto.

Možda ste mislili da uznemireni san počne tek kad beba stigne, ali mnogo žena ima problem sa spavanjem već od početka trudnoće. Ponekad je uzrok tjelesni – vaša rastuća maternica pritišće mjehur što zahtijeva češće odlaske na zahod u ranim jutarnjim satima. Možda se ne možete smjestiti udobno zbog bolnih grudi ili se budite usred noći zbog gladi.

U šestom tjednu trudnoća vam je još uvijek novost i nepoznanica, pa je normalno biti malo emocionalan. Kad se uz to dodaju još i neugodni rani simptomi trudnoće, razumljivo je ako ste loše volje. Sigurno imate stotine pitanja na pameti sad kad ste trudni. Svakako ih zapišite kako biste ih imali spremne za vaš prvi posjet doktoru.

Simptomi trudnoće u 6. tjednu

  • Iscrpljenost -- vaše tijelo se još uvijek prilagođava hormonalnim promjena u vašem tijelu i zato se osjećate tako izmoreno.
  • Mučnina. Iako se zove "jutarnja mučnina", ona se ne dešava samo ujutro. Može vas mučiti i tijekom cijelog dana.
  • Bolne grudi, zbog povećanog optoka krvi. Možete li vjerovati da se već sada počinju pripremati za dojenje?
  • Promjene u raspoloženju -- također zbog hormona.

Savjeti za 6. tjedan trudnoće

  • Izbjegavajte nezdravu hranu, no ako često povraćate i nikako ne možete održati hranu u sebi, jedite ono za čim ste dobili želju i od čega vam nije mučno, pa čak i ako nije previše zdravo. Važno je da bebe nisu izgladnjene.
  • Grudi vam brzo rastu – za udobnost si kupite grudnjak za trudnice, jer obični grudnjaci sada mogu biti jako neudobni (pogotovo oni s žicom).
  • Lagani aerobik je dobar za vježbu u ovom periodu (bez dizanja nogu visoko, bez visokog skakanja i s jednom nogom uvijek na tlu)
  • Učinite si ovaj period što udobnijim pomoću savjeta za prvo tromjesečje trudnoće.

Send this to a friend