7. Tjedan Trudnoće (Promjene, razvoj bebe, simptomi…)

Beba je velika kao borovnica

Embrij je velik oko 13 milimetara i jedva da ima mjerljivu težinu, ali se razvija nevjerojatno velikom brzinom. Već se udvostručio u odnosu na prošli tjedan!

Svake minute oko stotinu novih stanica se stvori u mozgu. Srce također postaje sve složenije, a i bubrezi se počinju razvijat. U ovom periodu jetra izbacuje velike količine crvenih krvnih stanica sve dok se koštana moždina ne formira i preuzme ovu ulogu.

Očni kapci se formiraju ovaj tjedan, kao i zglobovi na rukama i nogama. Prsti su izraženi, ali još uvijek su lagano spojeni, dok su ruke savijene u laktovima i nakrivljene prema srcu. Koža embrija je tanka kao papir i vene su jasno vidljive ispod nje.

Od sada pa sve do 20. tjedna vaša beba će ubrzano rasti. Dijelovi tijela​ koji su stvoreni u prvih nekoliko tjedana (poput srca i mozga) će postati daleko kompliciraniji i specijalizirani. 

7. Tjedan Trudnoće

7. Tjedan Trudnoće

Promjene u vašem životu

U sedmom tjednu vjerojatno iščekujete prvi posjet vašem ginekologu i sigurno želite znati što možete tamo očekivati. Pripremite se za davanje uzoraka krvi i urina, odlazak na ultrazvuk kako bi se potvrdilo jeli sve u redu s bebom, te možda i preciznije utvrđivanje termina poroda na temelju onoga što doktor vidi.

Što se promjena u vašem tijelu tiče, vaša maternica se širi kako bi udomaćila rastuću bebu. Prije trudnoće bila je veličine stisnute šake, a sada je velika kao grejp. Kako raste možda ćete osjetiti lagane grčeve i probadanje u trbuhu.

U ranoj trudnoće mnoge žene su emocionalno nestabilne – u jednom trenutku sretne da će postati majke, a onda u suzama zbog straha od roditeljstva. I sitne stvarčice vas mogu navesti da planete, ali vaš partner, prijatelji i obitelj moraju imati razumijevanja jer takve promjene raspoloženja su normalne u ovoj fazi trudnoće.

Kombinacija navale hormona​ i zabrinutosti oko trudnoće i roditeljstva može rezultirati i nelagodnim snovima ili nesanicom. Pokušajte se opustiti i uzmite si vremena za odmor. Iako su uznemirujuće, emocionalne promjene mogu nastaviti tijekom cijele trudnoće, a i nakon što se beba rodi, pa je najbolje prihvatiti da ćete ponekad biti emocionalno krhki.

Simptomi trudnoće u 7. tjednu

  • Mučnina. Izdržite još malo. Vaši hormoni će se normalizirati u drugom tromjesečju.
  • Želja ili odbojnost za specifičnom hranom. U redu je da tu i tamo popustite i pojedete nešto nezdravo, ali pokušajte imati što zdraviju prehranu.
  • Stalna potreba za mokrenjem. Iako vjerojatno još ne izgledate trudni, vaša maternica se udvostručila u veličini.
  • Prištići. Također uzrokovani hormonima.
  • Pojačano lučenje sline. Opet, uzrokovano hormonima.
  • Emocionalna nestabilnost. Tek se privikavate na trudnoću.

Savjeti za 7. tjedan trudnoće

  • Možda ćete posumnjati da nosite blizance, posebice ako u vašoj obiteljskoj povijesti ima blizanaca ili ste imali umjetnu oplodnju. U tome slučaju je dobro ići na ultrazvuk ranije kako bi ste zasigurno znali (blizance je moguće vidjeti od šestog tjedna trudnoće).
  • Probajte prirodne lijekove za borbu protiv jutarnje mučnine – grickajte kolačiće od đumbira ili krekere, što može pomoći.
  • Umjesto kave pijte biljne čajeve poput kamilice, eukaliptusa, mente, đumbira...
  • Učinite si ovaj period što udobnijim pomoću savjeta za prvo tromjesečje trudnoće.

Send this to a friend