9. Tjedan Trudnoće (Promjene, razvoj bebe, simptomi…)

Beba je velika kao bobica grožđa

Vaša beba je sada duga oko 2.3 centimetara i teži manje od 2 grama, ali joj slijedi ubrzani rast. Svi dijelovi dijela su sada tu, uključujući ruke, noge, oči, genitalije i ostale organe, iako se još nisu do kraja razvili.

Očni kapci su sada zatvoreni i neće se otvoriti sve do 27. tjedna. Zglobovi su više razvijeni, gležnejvi su se formirali, a prsti na rukama i nogama su jasno vidljivi. Ruke su sve duže i savijene u laktovima. Do kraja tjedna unutarnji oblik ušiju će biti dovršen.

Genitalije se počinju formirati, ali još uvijek nije moguće otkriti spol fetusa ultrazvukom. Posteljica se do sad dovoljno razvila da podrži većinu kritične zadaće -- proizvodnju hormona.​

9. Tjedan Trudnoće

9. Tjedan Trudnoće

Promjene u vašem životu

Trudnički hormoni i dalje utječu na vaše tijelo na mnogo načina. Osjećati ćete se umorno i možda čak bolesno, pa se dobro brinite o sebi. Mnoge žene imaju bolne glavobolje i probleme s leđima, a hormoni nažalost pomažu napraviti savršeno okruženje za vaginalnu kandidijazu (gljivična upala).

Pokušajte ostati aktivni jer će time trudnoća biti zdravija, a i brže će te se oporaviti nakon poroda. No nemojte pretjerati s vježbanjem - odaberite sigurni program za trudnice i nemojte previše podići temperaturu. Pročitajte više o savjetima za vježbanje u trudnoći u ovom članku.

Način na koji sjedite i aktivnosti koje radite u trudnoći mogu pomoći da beba dođe u dobru poziciju za porod i da će te imati dovoljno izdržljivost​i. Iako je još rano, nije loše već sada razmišljati o tim stvarima kako bi vam ušle u naviku.

Simptomi trudnoće u 9. tjednu

  • Nagle promjene raspoloženja zbog "podivljalih" hormona
  • Mučnina. Učite na greškama i saznajte od čega ćete se osjećati bolje.
  • Često mokrenje, umor, začepljenje nosa i glavobolje.
  • Dobivanje na težini. U prvom tromjesečju ćete otprilike dobiti i između pola i dvije kile.

Savjeti za 9. tjedan trudnoće

  • Ukoliko ste se odlučili za NT test (nuchal transluceny test) tj. screening za Down sindrom, on može sada biti napravljen. Ako će te napraviti CVS test (chorionic villus screening) on se obično radi u sljedećim tjednima.
  • Probajte jesti što više voća i povrća.
  • Budite tjelesno aktivni, ali radite to na siguran način. Pročitajte više o vježbanju u trudnoći ovdje.
  • Učinite si ovaj period što udobnijim pomoću savjeta za prvo tromjesečje trudnoće.

Send this to a friend