Kilaža u Trudnoći – Koliko je normalno dobiti na težini?

Zdravo dobivanje na težini za vrijeme trudnoće je obično između 5 do 18 kilograma, a za žene koje nose blizance to je između 11 do 25 kilograma.

Koliko kila ćete dobiti ovisi o vašoj kilaži prije trudnoće. Žene čiji je indeks tjelesne težine (BMI) ispod 18.5 će trebati dobiti više, a žene s BMI preko 25 će trebati dobit manje kako bi imale zdravu trudnoću.

kilaža u trudnoci

Uobičajeno dobivanje na težini u trudnoći (oko 14kg)

Dobivanje na težini po tromjesečjima

Dobivanje na težini bi trebalo biti minimalno u prvom tromjesečju (0.5 do 2 kilograma). Ako izgubite ili dobite znatnu kilažu u prvom tromjesečju (više od 5-10% od vaše težine prije trudnoće), razgovarajte s vašim doktorom.

U drugom i trećem tromjesečju dobivanje kilaže treba biti stalno i stupnjevito. Prosječni iznos je oko 0.2 - 0.5 kilograma/tjedan. Ako dobivate više od toga, provjerite svoje navike jedenja i razmislite o njihovoj promjeni.

Trudnoća je vrijeme za jesti dvostruko zdravije, a ne dvostruko više. Planirajte svoja jela unaprijed​ i odaberite zdraviju hranu, poput povrća i voća koji su bogati vlaknima.

Aktivni život za vrijeme trudnoće je također važan za zdravo dobivanje kila. Tjelesna aktivnot poput šetanja, plivanja, laganog aerobika ili fitnesa je svakako preporučljiva.

Gubljenje težine i odlazak na dijete nije dobro za vrijeme trudnoće. Fokusirajte se na zdravu prehranu i zdravu hranu, a ne na vašu težinu.


Send this to a friend