Kako odrediti koliko tjedana ste trudni?

​Iako je predviđeni dan začeća dan kad ste postali trudni, većina ljudi ne računa početak trudnoće od tog datuma. Razlog tome je što se ne može zasigurno znati na koji dan ste zapravo ovulirali i začeli dijete.

No, dan početka vaše zadnje menstruacije se može točno znati i ukoliko pokušavate zatrudnjeti bilježite si taj datum. Brojeći od tog dana možete izračunati koliko dugo ste trudni ​odnosno kada je termin za porod. Na taj način računa većina profesionalaca odnosno doktora, kao i ovaj kalendar trudnoće.

Vaša trudnoća bi trebala trajati devet kalendarskih mjeseci i 7 dana, što je ukupno 40 tjedana.​ Jednostavno dodajte ovo vrijeme na datum početka vašeg zadnjeg menstrualnog ciklusa i dobit ćete okvirni termin poroda.

Ako računate trudnoću od predviđenog dana začeća odnosno dana ovulacije, onda će termin poroda biti otprilike dva tjedna kasnije. Dakle tu leži razlog toj razlici i zbog toga će vam doktori reći da ste trudni otprilike dva tjedna više nego što zbilja jeste.

Što ako neznate datum zadnje menstruacije ili imate nepravilnu menstruaciju?

Računanje termina poroda radi najbolje ako je vaš menstrualni ciklus redovit i dolazi svakih 28 dana.

Ako imate nepravilne cikluse, možda nećete znati datum početka posljednje menstruacije. Ako vam pak ciklusi variraju u dužini, onda računanje pomoću tog datuma ne mora dati rezultat na koji se možete osloniti.

Ovo nije veliki problem stoga se ne morati brinuti. U ovom slučaju ćete vjerojatno ići na poseban ultrazvuk čija je svrha odrediti ​točan termin poroda, na način da se mjeri dužina bebe od glave do guze. Na ovaj ultrazvuk možete ići kad ste između 10 tjedana i 13 tjedana trudni.

Zašto se ne smatrate trudnim dok ne prođe 4 tjedana?

Prva dva tjedna nakon početka zadnjeg menstrualnog ciklusa zapravo niste trudni, jer nije izgledno da ćete ovulirati i začeti dijete prije nego tih dva tjedana prođe.

Također, gotovo sigurno nećete saznati da ste trudni sve do četvrtog ili petog tjedna​, jer ćete tada propustiti sljedeću menstruaciju.

Kako mogu biti 4 tjedana trudna ako sam u petom tjednu trudnoće?

Tijekom tjedna u kojem vam je počela menstruacija ste u prvom tjednu trudnoće, ali još niste punih tjedan dana trudni.​ Dakle tek kad upotpunite cijeli tjedan možete reći da ste toliko tjedana trudni. Ovo može biti zbunjujuće, pa evo par primjera:

  • ​u prvom tjednu trudnoće ste 0 tjedana trudni
  • u drugom tjednu trudnoće ste 1 tjedan trudni
  • u trećem tjednu trudnoće ste 2 tjedna trudni
  • u četvrtom tjednu trudnoće ste 3 tjedana trudni
  • ...

Što su tromjesečja?

Trudnoća je podijeljena u tromjesečja odnosno periode od tri mjeseca. Ovakva podjela je korisna prilikom opisivanja promjena koje se dešavaju u vašem tijelu tijekom trudnoće.

  • ​Prvo tromjesečje počinje od prvog tjedna i traje do 14 tjedana. Ovaj period karakterizira mučnina i iscrpljenost. Saznajte više o simptomima prvog tromjesečja ovdje.
  • Drugo tromjesečje traje od 14. do 27. tjedna. U ovom tromjesečju ćete se osjećati puno bolje. Saznajte više o simptomima drugog tromjesečja ovdje.
  • Treće tromjesečje traje od 28. tjedna pa sve dok ne rodite. Trebati će vam dodatna energija kako biste podržali nagli rast bebe i umor će se vjerojatno vratiti. Saznajte više o simptomima trećeg tromjesečja ovdje.

Jeli moja beba stvarno one veličine koja piše na ovoj stranici?

Svaka od naših stranica s tjednim razvojem bebe ima informaciju o trenutnoj veličini i težini bebe.

Sve bebe su otprilike iste veličine samo u ranoj fazi trudnoće, ali tijekom drugog tromjesečja počinju rasti na različiti način.

Brojke na ovoj stranici su prosječne vrijednosti i nemojte se zamarati ako vaša beba ima drugačiju veličinu na ultrazvuku – svaka beba je jedinstvena i to je sasvim normalno.

Hoće li moja beba biti rođena na svojem terminu poroda?

Termin poroda je samo predviđeni datum poroda. Samo oko 4 posto beba je rođeno na svojem terminu. Većina beba se rodi između 37. i 41. tjedna trudnoće, tako da nije izgledno da ćete roditi točno na predviđeni datum.


Send this to a friend