Opasni simptomi trudnoće koje ne treba ignorirati

Koliko god ste pročitali ili čuli o trudnoći, teško je znati da li je nešto što osjećate tijekom trudnoće normalno ili nije. U nastavku možete vidjeti sažetak alarmirajućih simptoma. Ukoliko imate bilo koji od navedenih problema, odmah nazovite vašeg doktora.

1. Jednostavno se ne osjećate dobro

Ako ste nesigurni oko nekog simptoma, jednostavno se ne osjećate svojima ili osjećate nelagodu, vjerujte svojim osjećajima i nazovite doktora. Ako postoji problem odmah će te dobiti pomoć, a ako je sve u redu će te biti na miru i nećete biti pod stresom.

Vaš doktor očekuje ovakve pozive i trebao bi uvijek biti spreman dati vam savjet. S obzirom da se vaše tijelo užurbano mijenja ponekad je jednostavno teško znati je li to kroz što prolazite normalno.

2. Bol u trbuhu​

Snažna ili oštra bol u gornjem ili srednjem dijelu trbuha, sa ili bez mučnine ili povraćanja, može biti nešto od mnogi stvari. Mogu biti ozbiljni probavni problemi, trovanje hranom ili "buba" u trbuhu. No isto može biti i pre-eklampsija – ozbiljan poremećaj koji zahtjeva hitnu njegu.

3. Bol u donjem dijelu trbuha

Jaka bol u donjem dijelu trbuha, bilo na jednoj ili obje strane trbuha, može značiti nekoliko stvari. Možda ste samo istegnuli ligament, no možda je znak nečeg ozbiljnijeg:

  • izvan-maternična trudnoća
  • spontani pobačaj
  • prijevremeni porod
  • puknuće posteljice
  • unutarnje krvarenje fibroida maternice (fibroid je obično bezopasni tumor koji raste od stanica koje formiraju mišiće maternice)

4. Visoka temperatura

Ako imate vručicu i temperatura vam je iznad 37.5 stupnjeva celzijusa, ali nemate simptome prehlade ili gripe, nazovite vašeg doktora isti dan.

Ako vam je temperatura veća od 39 stupnjeva celzijusa hitno nazovite doktora. U ovom slučaju vjerojatno imate infekciju. Ovako visoka temperatura, ako traje duže vrijeme,  može biti štetna za vašu bebu​.

5. Problemi s vidom

Ako vam je više od nekoliko sati vid mutan, zatamnjen, vidite duplo ili vidite svjetleće pjege nazovite doktora. Ovi simptomi mogu biti znak pre-eklampsije.

6. Nateknuće u rukama i stopalima

Nateknuće ili napuhanost (edem) u rukama, licu i očima je čest i u većini slučajeva nije znak za uzbunu. No ako su ovi simptomi snažni ili nagli, te ih prati glavobolja ili problemi s vidom, mogu biti simptomi pre-eklampsije.

7. Dugotrajna i jaka glavobolja

Ako imate jako lošu glavobolju koja traje više od dva ili tri sata, uz probleme s vidom ili naglo nateknuće u rukama, licu i očima, možda imate pre-eklampsiju.​

8. Vaginalno krvarenje

Kapljice krvi bez boli mogu biti normalan znak implantacije, kad se embrij zakači za maternicu rano u trudnoći. No svejedno bi ste trebali nazvati doktora ukoliko krvarite tijekom trudnoće jer to može biti indikator ozbiljnih komplikacija:

  • Krvarenje koje je drugačije od vaše normalne menstruacije (jače, svijetlije ili često tamnije), sa snažnom i upornom boli na jednoj strani trbuha, može biti znak izvan-maternične trudnoće.
  • Jako krvarenje, posebicu uz stalnu bol u leđima ili u trbuhu, može biti povezano s potencijalnim ili stvarnim spontanim pobačajem.
  • U kasnijoj fazi trudnoće krvarenje može biti znak puknuća posteljice (što se desi kad se posteljica počinje razdvajati od zida maternice) ili prijevremenog poroda (porod koji počne prije 37 tjedna trudnoće).

9. Curenje tekućine iz vagine

Curenje tekućine iz vagine prije 37 tjedna znači da su vaše membrane puknule ranije. U ovom slučaju je potreban posjet u bolnicu kako bi ste dobili tretman za sprječavanje infekcije i pripremu za mogući rani porod.

10. Nagla žeđ

Ako ste naglo postali žedni ili mokrite manje, moguće je da ste dehidrirali ili imate trudnički dijabetes. Oboje povećava rizik komplikacija za vas i vašu bebu.

11. Osjećaj pečenja kod mokrenja

Bol ili osjećaj pečenja dok mokrite, uz temperaturu, drhtanje i bol u leđima, može biti znak infekcije mokraćnog kanala. Nazovite doktora kako bi ste dobili tretman antibioticima.

12. Snažno povraćanje

Povraćanje više od nekoliko puta na dan vas može dehidrirati i oslabiti, iako neće naškoditi vašoj bebi. Razgovarajte s vašim doktorom ako je povraćanje snažno i neprestano, jer u tom slučaju će možda biti potreban posjet bolnici.

Povraćanje koje započne kasnije u trudnoću, popraćeno s boli ispod rebara, može biti znak pre-eklampsije. Povraćanje uz bol i temperaturu ukazuje na infekciju. U oba slučaja kontaktirajte doktora.

13. Nesvjest ili vrtoglavica

Nesvjestica ili osjećaj vrtoglavice može biti znak da niste jeli dovoljno taj dan, ali isto tako možda imate niski tlak. Mnoge žene se osjećaju vrtoglavo tijekom trudnoće, no ako se onesvijestite posjetite doktora kako bi ste bili sigurni da je sve u redu.

14. Usporavanje pokreta vaše bebe

Nedostatak, ili usporavanje pokreta bebe u trajanju dužem od 24 sata, nakon 21 tjedna trudnoće, može biti znak da je beba u opasnosti. Dobra vodilja je osjetiti barem šest pokreta bebe unutar dva sata. Ako primijetite da se vaša beba kreće manje nego što je uobičajeno nazovite vašeg doktora.​

15. Svrbež po cijelom tijelu u kasnijoj trudnoći

Ovaj simptom može ukazivati na problem s jetrom, poput trudničke kolestaze. Ako imate trudničku kolestazu možda imate i izljev žuči, taman urin i blijedu stolicu.

Malo svrbeži je normalno, jer se vaša koža širi kako bi tijelo udomaćilo rastuću bebu. No dobro je provjeriti je li sve u redu​, pogotovo ako je svrbež snažan, još gori po noći i uključuje pete i dlanove.

16. Pad ili udarac u trbuh

Padovi ili udarci u trbuh nisu uvijek opasni, no nazovite doktora isti dan i objasnite što se dogodilo. Ako ste se spotaknuli na stepenicama i udarili u trticu, vjerojatno nemate razloga za brigu. Vaša beba je dobro zaštićena maternicom i amnionskom tekućinom.

No, u rijetkim slučajevima moguće su komplikacije.​ Ukoliko primijetite trudove, curenje tekućine ili krvarenje, odmah nazovite doktora ili posjetite najbližu bolnicu.


Send this to a friend