Priprema za Porod – Kako se opustiti?

Naučiti kako se opustiti može vam biti od pomoći pri rađanju djeteta i u onom užurbanom razdoblju kada se dijete rodi. Upamtite, nastojte se opustiti, ostati pozitivni, disati u ritmu trudova, a između njih se odmarati.

Evo nekih tehnika opuštanja i disanja koje možete koristiti. Izvježbajte sve tehnike mnogo prije poroda tako da na vrijeme znate koje od njih će vam biti od najveće koristi jednom kada porod počne. Ako je moguće, tehnike vježbajte s osobom koja će biti s vama pri porodu.

Usredotočenost na točku fokusa

Ako se uspijete usredotočiti na nešto drugo osim boli koju osjećate, to će vam pomoći da se opustite. Ovo vrijedi čak i za trudove. Tijekom poroda ćete htjeti gledati u nešto ili nekoga i tako raščistiti svoj um.

Vizualizacija

Zamislite nešto ili neko mjesto koje vas opušta i daje vam osjećaj sigurnosti.

Terapija u vodi

Tuširanje i kupka mogu biti vrlo opuštajući u bilo kojoj fazi porođaja. Stojite ili sjednite u tuš-kabinu i usmjerite vodu na ono mjesto gdje vam odgovara ili se namačite u kadi. Odgodite kupku sve dok ne počnu trudovi, osim ako niste umorni. Kupke mogu usporiti trudove ako su oni u ranoj fazi. U kasnijoj fazi trudova, kupka može biti od pomoći jer može umanjiti bol i pojačati proces poroda. Upamtite da morate piti mnogo tekućine kada se tuširate ili kupate.

Masaža

trudnoca masaza

Primijenite glatke, relaksirajuće pokrete ili trljajte lice, vrat, ramena, leđa, bedra, stopala ili ruke. Sami se masirajte ili neka vas netko drugi masira.

Postoje tri vrste masaže:

  • lagano, ritmičko glađenje abdomena
  • pritiskanje i otpuštanje
  • pritiskanje donjeg dijela leđa rukama radi smanjivanja bolova.

Potpuna relaksacija

Ovu vježbu možete izvoditi sami ili s partnerom.

  • Naizmjence napinjite i opuštajte svaki dio svoga tijela, uz umjereno napinjanje u trajanju od tri do pet sekundi. Ako prejako napnete mišiće, to može uzrokovati mišićne grčeve.
  • Udahnite pri napinjanju tijela, a izdahnite pri opuštanju. Usredotočite se na osjećaj ugode koji osjećate u fazi opuštanja tijela.
  • Krenite od prstiju na nogama do vrha glave.

Send this to a friend