Oplodnja i Razvoj Fetusa

Jeste li spremne? Mnoge žene koje pokušavaju zatrudnjeti prestanu piti, pušiti i uzimati lijekove (odnosno droge) kako bi njihovo tijelo bilo u najboljem stanju za oplodnju i razvoj bebe.

​Iako može zvučati čudno, vaš doktor će izračunati vaš termin poroda (i gestacijski period vaše bebe) na temelju prvog dana vaše zadnje menstruacije. Stručnjaci koriste taj dan s obzirom da je teško znati kada točno ovulirate, pa samim time i kad je sperma oplodila vaše jaje. Ovo znači da je prvi tjedan trudnoće zapravo tjedan kad je počela vaša zadnja menstruacija. Samim time, stvarna dob bebe je dva tjedna iza njezine gestacionalne dobi.

oplodnja trudnoća

Drugi tjedan trudnoće

Tijekom drugog tjedna estrogen aktivira​ proizvodnju bujnog i krvlju bogatog tkiva u vašoj maternici. Rastuće razine hormona progesterona pripremaju maternicu da podrži oplođeno jaje i da udomaći vašu rastuću bebu u narednim mjesecima.

U isto vrijeme, jaja sazrijevaju u jajnicima tj. u vrećicama ispunjenim tekućinom koje se zovu folikuli. Tijekom ovog kratkog perioda u kojem se vaše tijelo priprema, oplodnja se može desiti kad spermij dostigne jajašce.

Treći tjedan trudnoće

U trećem tjednu se zanimljive stvari počinju dešavati. Počinjete ovulirati otprilike sredinom menstrualnog ciklusa (14-ti dan od tipičnog ciklusa od 28 dana) – jedno od vaših jajašaca je gurnuto u jajovod. U sljedećih 12 do 24 sata to jaje može biti oplođeno ako jedan od 350 milijuna spermija (što je prosjek u ejakulaciji) uspije doplivati cijelim putem do jajovoda – od vagine kroz maternicu – i probiti se u jaje.

Jednom kad je jaje oplođeno ono odmah zatvori svoju vanjsku membranu svim ostalim spermijima koji su stigli ovako daleko (u prosjeku 250). Nakon toga se počinje dijeliti u identične stanice, dok se spušta iz jajovoda u maternicu gdje će nastaviti svoj razvoj. Vjerojatno još nekoliko tjedana nećete znati da ste trudni.

4. Tjedan Trudnoće

Povezani Članci
Nema povezanih članaka

Send this to a friend