Seksualnost u trudnoći

Može doći do promjena u vašoj seksualnoj vezi, no moguće je i da par prolazi kroz trudnoću i roditeljstvo uz održavanje intimne veze. Intimnu vezu čini više od samog spolnog čina. Druge vrste kontakta poput ljubljenja, maženja ili masaže mogu biti ispunjujuće i pomoći vam u povezanju s partnerom tijekom ovog vremena promjena.

Je li seks u trudnoći siguran?

Obično seks ne škodi djetetu. Međutim, ako je seks bolan, obratite se svom liječniku.

Postoje li situacije kada ne bismo trebali prakticirati seks?

Većina parova može prakticirati seks sve do samog poroda. Liječnik vam može preporučiti izbjegavanje vaginalnog seksualnog odnosa ako:

 • posteljica prekriva grlić maternice (placenta previa)
 • amnionska vrećica („vodenjak“) je pukla
 • grlić se rano otvara, a u anamnezi postoji povijest preuranjenog poroda prije ili tijekom ove trudnoće.

Čak i ako su vam savjetovali izbjegavanje snošaja, postoje brojni drugi načini za ostvarivanje intimne veze sa svojim partnerom ispunjene ljubavlju.

Hoće li se želja za seksom promijeniti tijekom trudnoće?

I žene i muškarci prolaze kroz promjene u razini zainteresiranosti za seks tijekom trudnoće. Neki će otkriti da im je želja za seksom jača, dok drugi pak neće.

Žene će uvidjeti da su im dojke i vulva osjetljivije, a orgazmi intenzivniji. Druge žene se osjećaju preumorno i mučno im je te se muče s prilagođavanjem na promjene kroz koje im tijelo prolazi. Neki partneri neće htjeti seks zbog bojazni da će ozlijediti dijete ili inicirati porod.

Savjeti za seks

 • Neudobno vam je? Isprobajte poze koje obično ne prakticirate i koristite jastuke za potporu gdje vam je ona nužna. Kada se dijete spusti u zdjelicu, žena može probati ležati, čučati ili klečati leđima okrenuta prema partneru kako bi on mogao ući od pozadi.
 • Preumorni ste? Pokušajte ujutro, popodne ili u neko doba dana kada ste odmorniji.
 • Imate isjedak iz dojki? Pokušajte nositi podstavljenji grudnjak za dojilje.

Savjeti za partnere

Postavljajte pitanja kako bi komunikacijski kanal ostao otvoren:

 • Odgovara li ti ova poza u ovom stadiju trudnoće?
 • Što mogu napraviti da poboljšam ovu situaciju?
 • Boli li te?
 • Jesi li zabrinuta za dijete?
 • Želiš li isprobati nešto drugo?

Često provjeravajte tijekom seksa je li partnerici udobno i uživa li u iskustvu.

Jesu li prezervativi nužni?

Moguć je prijenos spolno prenosivih bolesti tijekom trudnoće, osobito ako se ne primjenjuju metode sigurnijeg seksa. Spolno prenosive bolesti mogu utjecati na vašu trudnoću i zdravlje djeteta. Koristite prezervativ ako:

 • vi ili vaš partner imate spolno prenosivu bolest
 • niste u obostrano monogamnoj vezi
 • odlučite biti intimni s drugim partnerom tijekom trudnoće.

Izbjegavajte korištenje prezervativa koji sadrže nonoxyl-9 (N-9) jer može smanjiti učinkovitost prezervativa. Također može izazvati nadraženost vagine, što pak može povećati vjerojatnost zaraze spolno prenosivom bolešću u slučaju da prezervativ pukne.

A što je s orgazmom?

Orgazam majke može potaknuti maternicu na trudove. To se može dogoditi čak i kod masturbacije ili oralnog seksa. Međutim, to uglavnom ne utječe na dijete. Trudovi obično prestanu nakon nekoliko minuta. Ako postoji rizik od preuranjenog poroda, liječnik vam može preporučiti izbjegavanje orgazma tijekom trudnoće.

Je li oralni seks uredu?

Oralni seks može biti alternativa vaginalnom seksu. Dvije stvari valja upamtiti:

 • ne dozvolite partneru da upuhuje zrak u vaginu jer to može stvoriti mjehurić u krvi i to je ozbiljna komplikacija
 • ne prakticirajte oralni seks ako vašeg partnera boli grlo (herpes virus) jer virus može zaraziti i vas.

Je li uredu koristiti vibratore ili umjetni penis tijekom trudnoće?

Uglavnom je sigurno koristiti vibrator ili umjetni penis tijekom trudnoće ako vam liječnik nije savjetovao izbjegavanje vaginalnog snošaja (pogledajte odjeljak „Postoje li situacije kada ne bismo trebali prakticirati seks?“). Svakako očistite vibrator ili umjetni penis prije uporabe i ne penetrirajte u vaginu pregrubo kako biste izbjegli infekciju ili ozljedu.

Hoće li seks potaknuti porod?

Ne ako već ionako niste spremni na porod ili ste u rizičnoj skupini koja je sklona preuranjenom porodu. Ako ste blizu termina, seks može pomoći tijelu da se pripremi za porod jer:

 • sjeme sadrži hormon prostaglandin koji može pomoći u induciranju trudova i omekšanju grlića maternice.
 • stimulacija bradavica trljanjem, valjanjem ili sisanjem otpušta hormon oksitocin; to također može uzrokovati kontrakcije maternice i to ćete zamijetiti kao naknadne bolove kada počnete dojiti nakon poroda.
 • orgazam može potaknuti kontrakcije maternice.

Koliko nakon poroda smijemo početi prakticirati seks?

Možete prakticirati seks kada se osjećate spremni, obično kada se vaginalno krvarenje smanji, a prorezi ili šavovi zacijele. Ako ste imali proreze ili epiziotomiju (kirurški rez međice koji dozvoljava djetetu da lakše prođe), bilo bi dobro da pričekate sa seksom do pregleda na kojem će vam liječnik potvrditi da su rane zacijelile.

Ako vam je seks nelagodan, okupajte se u toploj kupki, stavite lubrikant topiv u vodi u vaginu ili na penis i uzmite si dovoljno vremena za predigru. Ako vam je seks još uvijek nelagodan ili bolan, obratite se svom liječniku.

Seks s partnerom možda neće biti isti kao i prije trudnoće, no važno je odvojiti vrijeme da se ponovno intimno povežete. Normalno je ako vam treba vremena da „postanete raspoloženi“, osobito ako ste umorni zbog probdjevenih noći i ranojutarnjih aktivnosti s djetetom. Redovito vježbanje može pomoći u jačanju vašeg libida, popravljanju raspoloženja i podizanju razine energije. Osjećaj dobre odmorenosti i mnogo predigre će biti od pomoći. Natrpan raspored može potaknuti seksualnu spontanost i kreativnost s partnerom. Možda pomogne i određivanje vremena za seks svaki tjedan ili za neki drugi oblik kontakta, poput masaže, maženja, ljubljenja ili milovanja. Stvorite ugođaj paljenjem svijeća, puštanjem glazbe i isključivanjem telefona. Trebat će vremena i malo eksperimentiranja da ponovno pobudite interes za seks i u njemu uživate nakon trudnoće. Ako učinite intimnost svojim prioritetom, to može pomoći u njegovanju i jačanju vaše veze, što je dobro za cijelu obitelj.

Ako vas pogodi perinatalna depresija (PND) ili osjećaj tjeskobe, moguće je da će vaš interes za seks biti smanjen. Perinatalna depresija može pogoditi i očeve i partnere. Obratite se svom liječniku kako biste dobili resurse ili podršku.

Kontracepcija nakon trudnoće

Prije nego što počnete ponovno prakticirati seks, pobrinite se da imate učinkovita kontracepcijska sredstva (v. „Planiranje obitelji“ na str. 93) jer je moguće ostati u drugom stanju vrlo brzo nakon poroda, čak i tijekom razdoblja dojenja.


Send this to a friend