Stadiji razvoja fetusa po tromjesečjima

Prvo tromjesečje (ili prvih 14 tjedana) važno je razdoblje u životu vašeg djeteta. To je razdoblje brzog rasta i razvoja. To je također najrizičnije razdoblje za dijete kada je ono pod utjecajem opasnosti poput pušenja, alkohola, droga, infekcija i rendgenskih zraka.

Drugo tromjesečje je razdoblje između 15. i 27. tjedna trudnoće. Tijekom ovog razdoblja djetetov mozak puno raste. Dijete je još uvijek premalo za život izvan tijela majke.

Treće tromjesečje je razdoblje između 28. tjedna i djetetova rođenja. Što je dijete bliže punom trudničkom ciklusu od 40 tjedana, bolje će podnijeti porod i život izvan tijela majke. Četrdesetotjedna trudnoća je vremensko razdoblje na temelju kojeg se određuje termin poroda.

Ako se dijete rodi prije 37. tjedna trudnoće, dijete se smatra nedonoščetom (rođeno prerano). Ako se dijete rodi nakon 42. tjedna trudnoće, smatra se da je dijete preneseno. Postoji veći stupanj rizika od bolesti ili smrti za djecu koja su rođena prerano ili prekasno.

razvo fetusa
razvoj bebe

Prvo tromjesečje: 0 – 14 tjedana

Prvo tromjesečje (prva tri tjedna trudnoće) važno je vrijeme u životu djeteta. To je razdoblje brzog rasta i razvoja. Do kraja prvog tromjesečja svi organi djeteta će biti razvijeni i funkcionalni.

Vrijeme Težina i duljina Događaji
1 dan Spermij i jajna stanica se spoje.
7 – 10 dana Oplođeno jajašce se prihvati za endometrij maternice. Počinje se stvarati posteljica.
2 tjedna Dijete, koje nazivamo embrij, je sada dvoslojni zametni štit na stijenci maternice. Izostat će mjesečnica.
4 tjedna 0.4 g U ovom razdoblju se javljaju začetci očiju, nosa, kralješnice, probavnog trakta i živčanog sustava embrija. Cijevčica, koja će kasnije postati srce, počinje s otkucajima.
8 tjedana 22 – 24 mm / 1 g Dijete, koje nazivamo fetus, sada ima sve organe koje će imati i dijete nakon cijele trudnoće. Srce radi. Počinju se formirati kosti.
12 tjedana 9 cm / 15 g Javljaju se zubni zametci. Formiraju se noktići na rukama i nogama. Još nerazvijeni bubrezi izlučuju urin u mjehur. Formiraju se vanjske genitalije. Fetus se sada može kretati u plodnoj vodi, ali vi to ne možete osjetiti. Vaš liječnik će možda moći čuti otkucaje srca posebnom elektroničkom napravom za slušanje rada srca fetusa.

Drugo tromjesečje: 15 – 27 tjedana

Tijekom drugog tromjesečja (sljedeća tri mjeseca djetetova života) velik je razvoj mozga. Velik dio razvojnih promjena mozga počinje u ovoj fazi i nastavlja se dvije ili više godina nakon djetetova rođenja.

Tijekom drugog tromjesečja do otprilike 24. tjedna, fetus ne može živjeti izvan majčina tijela jer njegova pluća, srce i krvožilni sustav nisu dovoljno razvijeni.

Vrijeme Težina i duljina Događaji
16 tjedana 16 cm / 100 g Lice djeteta više nalikuje ljudskom, na glavi se javlja kosa, uši su ispupčene, a dijete može čuti majčin glas. Između 16. i 20. tjedna možete osjetiti kretnje djeteta. Možda nećete osjetiti kretnje sve do 18. ili 20. tjedna, osobito ako vam je ovo prva trudnoća.
17 tjedana Dijete počinje pohranjivati neka vaša protutijela. Ovaj postupak se polako pojačava sve do poroda.
20 tjedana 25 cm / 300 g Javljaju se obrve i trepavice. Javlja se tanka, paperjasta prva dlaka po cijelom tijelu djeteta (lanugo-dlačice) i možda će se zadržati i do poroda. Koža djeteta je tanka, sjajna i prekrivena zaštitnim masnim slojem koji se naziva verniks. Javljaju se lojne žlijezde. Izdužuju se djetetove noge i njihova pokretljivost je dobra. Razvijaju se zubi – formiraju se caklina i unutarnji sloj ispod zuba (dentin). (Ovo se može javiti vrlo rano, čak u 14. tjednu.) Do kraja petog mjeseca, dijete je otprilike upola veliko kao novorođenče. Tijekom drugog tromjesečja, počinje se javljati mekonij (prva stolica) u crijevima djeteta.
24 tjedna Formiraju se znojne žlijezde. Dijete ima mršavo tijelo s crvenom i nagužvanom kožom. Počinju rani pokreti disanja. Supstanca koja se naziva surfaktant se javlja u plućima. Ta supstanca pomaže plućima da se normalno šire nakon što se dijete rodi.
26 tjedana 30 cm / 600 g „Crte“ djetetova tijela mogu se osjetiti preko trbuha. Oči su sada možda otvorene.

Treće tromjesečje: 28 tjedana do rođenja

Tijekom trećeg tromjesečja (posljednja tri mjeseca trudnoće) vaše dijete nastavlja s razvojem, dobiva na težini i počinje se pripremati za proces poroda. Što ste bliže punom ciklusu trudnoće, dijete će bolje podnijeti porod i život izvan maternice. Što se dijete ranije rodi, veća je potreba za posebnom njegom kako bi se smanjilo rizike koji proizlaze iz preuranjenog poroda.

Vrijeme Težina i duljina Događaji
28 tjedana 35 – 37 cm / 1100 g Djetetovo tijelo je još uvijek mršavo, ali koža je manje crvena i nagužvana. Dijete sada može pohranjivati željezo, kalcij i druge nutrijente. Dijete može čuti i reagirati na zvukove.
32 tjedna 40 – 42 cm / 1800 – 2100 g Djetetova koža je rozna i izravnava se zbog masti koje se nakupljaju pod njome. Dijete razvija osjetilo okusa i postaje svjesno zvukova izvan vašeg tijela. Testisi muškog djeteta se počinju spuštati u mošnje. Zjenice u djetetovim očima mogu reagirati na svjetlost.
36 tjedana 45 – 47 cm / 2200 – 2900 g Djetetovo tijelo je zaobljeno i obično punašno. Prva dlaka (lanugo-dlačice) počinje nestajati. Koža je glatka, rozna i prekrivena sivobijelom „sirnatom“ supstancom koja se naziva verniks. Dijete nastavlja s pohranjivanjem majčinih protutijela i može se boriti protiv nekih bolesti. Obično je moguć siguran porod u ovoj dobi djeteta.
40 tjedana 45 – 55 cm / 3200+ g  Obično se javlja kosa na glavi. Testisi muškog djeteta su sada u mošnjama, a velike usmine ženskog djeteta su sada formirane. Vaše dijete je sada postiglo pun ciklus trudnoće!
40 – 42 tjedna težina će se povećati Fontanele (meki dio lubanje) postaju manje, a kosti lubanje čvršče srastaju i manje su fleksibilne. Koža može postati labavija jer se smanjuje sloj masti. Koža je također suša i može imati manje pukotine jer se količina verniksa smanjuje. Nokti mogu biti dugi.
Više od 42 tjedna (prenesena ili prolongirana trudnoća) težina će se povećati Koža se i dalje isušuje i imat će pukotine jer se količina verniksa smanjuje.


Send this to a friend